Ik kreeg pas de vraag van iemand over hoeveelheden in Revit met daarbij de opmerking dat het bij handmatig narekenen niet klopte
Mijn antwoord:
Het klopt wat je zegt en er is bekend dat dit gebeurd. Je kunt zien wat er gebeurd in de afbeelding. Revit rekent voor de lengte niet tot het einde van de Wall maar tot de Location Line. Over het algemeen gaat dat voor een heel gebouw dan wel goed, omdat je bij de ene hoek er iets bij krijgt en bij de andere er iets af gaat (binnen of buitenhoek).
Over het algemeen is het dan ook beter om geen samengestelde wanden te gebruiken in Revit, maar voor elke ‘laag’ een aparte wand te maken. Op die manier heb je meer controle over de Location Line en wordt de afwijking in hoeveelheden een stuk kleiner omdat het nu per laag gaat en niet meer per wand en is het ook makkelijker om elke laag afzonderlijk te bewerken, voornamelijk in de hoogte (binnenblad tot o.k. vloer en buitenblad tot b.k. vloer bijvoorbeeld). Je kunt ook makkelijker dingen aan of uit zetten, bijvoorbeeld als je alleen de constructie wil zien of als je bepaalde lagen in een kleur wil laten zien d.m.v. Filters.
Het lijkt meer werk maar uiteindelijk is dat het zeker niet en is het voor de modelleur een stuk makkelijker.
Als het allemaal zo nauwkeurig moet dan zal je zeker alle lagen los moeten modelleren en dan deze met Miter laten oplossen, dan krijg je in mijn test de juiste oppervlaktes (aan de buitenzijde = lange zijde gemeten). Maar als ik eerlijk ben heb ik nog nooit gehoord dat iemand dat op die manier doet (is ook heel veel werk om bij alle hoeken één voor één de oplossing aan te passen), omdat je de verschillen door je hele gebouw heen uiteindelijk tegen elkaar kunt wegstrepen, omdat je bij een buitenhoek er iets bij krijgt en bij een binnenhoek er iets vanaf gaat. Het verschil dat overblijft is dusdanig klein dat dit in de bouwtolerantie en snij/zaagverlies zit, dus dat lijkt me geen probleem.